Κτίριο Πηγών Λουτρακίου, ένα κτίριο που θα μπορούσε πολλά να προσφέρει.

Αποτέλεσμα εικόνας για κτιριο πηγων λουτρακι
Το κτίριο Πηγών, σύμβολο των νερών Λουτρακίου, κτίστηκε πριν έναν αιώνα.
Το 2015 που ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε η έναρξη να γίνει μέσα σε κάποιο χώρο που θα αντιπροσώπευε την πόλη αυτή  των νερών και αυτός δε μπορούσε να είναι άλλος από το ιστορικό Κτίριο Πηγών Λουτρακίου.
Πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό , δώσαμε την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει αυτό το  ιστορικό κτίριο σύμβολο και είχαμε την ελπίδα ότι αυτό το ξεκίνημα στον πανέμορφο αυτό χώρο θα είχε και συνέχεια.
Πέρασαν από τότε σχεδόν τρία χρόνια και δε βρέθηκε καμιά πολιτιστική εκδήλωση από τις τόσες που γίνονται εδώ, να φιλοξενηθεί σε αυτό, κρίμα !!!
Κρίμα να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα τόσα ιστορικά μνημεία που τόσα θα μπορούσαν να προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η Ρωμαϊκή Έπαυλη με τα περίφημα λουτρά της, το αρχαίο ΣΠΑ , συνδέει το μακρινό παρελθόν με το σήμερα, έχει αφεθεί στο μεράκι κάποιων εθελοντών χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον αξιοποίησης .
Τα τόσα απομεινάρια του ΒΠΠ , καταφύγια , πολυβολεία ρημάζουν , καταστρέφονται , ενώ μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών που ενδιαφέρονται για αυτά τα μνημεία.

Κώστας Μεταξάς

















H κατασκευή της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε το 1921 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτίριο της Πηγής, με την απλή και λιτή δομή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968).
Το εσωτερικό του κτιρίου της Πηγής κοσμείται με εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις, που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος (1872/1873-1952), σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936. Τα θέματα των παραστάσεων αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, στις ψηφιδωτές παραστάσεις απεικονίζονται δύο Νηρηίδες (στην είσοδο και στην έξοδο), ο Χορός των Δρυάδων καθώς και η προσωποποίηση του θεού Ήλιου και της Νύχτας (στη θόλο).


Οι ψηφιδωτές παραστάσεις της πηγής

Ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου της Δημοτικής Ιαματικής Πηγής κοσμείται με ψηφιδωτές παραστάσεις που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936.
Μια Νηρηίδα καλωσορίζει τον επισκέπτη στο χώρο της Πηγής. Πρόκειται για μια Νύμφη του νερού, η οποία φορά ενδυμασία που παραπέμπει σε αρχαιοελληνικές παραστάσεις. Το χρυσό φόντο αναδεικνύει τη μορφή, ενώ η αίσθηση βάθους που έχει δημιουργηθεί, δίνει την εντύπωση πως η Νηρηίδα εισέρχεται στο χώρο.
Στην έξοδο του κτιρίου εντοπίζεται ακόμη μια Νηρηίδα. Η συγκεκριμένη γυναικεία μορφή φαίνεται να επηρεάζεται από την πρώτη, καθώς ανάμεσα στις δύο παραστάσεις παρουσιάζονται ομοιότητες (κίνηση, ενδυμασία και φόντο).

http://www.loutraki-agioitheodoroi.gr














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια φθάνει στο τέλος της