Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου, και τώρα τί?



Έγινε η παρουσίαση τους πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος 2012 - 2016 , πολλοί και καλοί οι ομιλητές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δυο συμβούλους παρούσα, τον Απόστολο Παπαφωτίου και το Γιώργο Πετρίτση, ο Δήμος μας έδωσε το παρόν για λίγο με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τάσο Σακελαρίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και αρκετός κόσμος.
Πολύ καλή και αναλυτική η παρουσίαση από την κ.Ζωή Ασλαματζίδου, για τα έργα που με ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας που έγιναν και γίνονται στην περιοχή μας μίλησε η κ.Γιώτα Κασίμη και είναι εντυπωσιακά πολλά.
Για τη σπουδαιότητα της Ρωμαϊκής έπαυλης Λουτρακίου και τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν μέσω των θερμών ιαματικών λουτρών , που υπήρχαν αποδεδειγμένα σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο μπορούμε να πούμε ότι είναι το βασικότερο στοιχείο που θα έπρεπε να το εκμεταλλευτούν οι δημοτικοί άρχοντες και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που κατάλαβε την σπουδαιότητα του μνημείου αυτού , έδειξε και δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και ζήτησε περισσότερες ενέργειες και ενδιαφέρον και από το Δήμο.
Ο Δήμος μας, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτό το μνημείο και θέλει να αποδοθεί σύντομα στους κατοίκους και τους επισκέπτες, σαν μια ζωντανή απόδειξη της διαχρονικότητας του θερμαλισμού στην περιοχή μας, θα πρέπει άμεσα να βρει τρόπο ώστε να προστεθεί στην  ιδιοκτησία του ο χώρος αυτός καθώς και να χρηματοδοτήσει  τις απαραίτητες μελέτες για την αξιοποίηση και τη συντήρηση των ευρημάτων.
Και αν ακόμη αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια αυτή ο Δήμος, έχει τον τρόπο αν θέλει να το κάνει μέσω χορηγιών.
Αν γίνουν αυτές οι μελέτες θα μπορέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει στην αξιοποίηση , μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη δημιουργία που Ανοιχτού Αρχαιολογικού Πάρκου, ενός χώρου αναψυχής και πολιτιστικών δρώμενων, που θα αλλάξει την όψη της περιοχής και θα προσφέρει πολλά στην προβολή και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τα γερμανικά καταφύγια της περιοχής , ζωντανά μνημεία, της νεότερης ιστορία του τόπου.
Όσο αφορά τα καταφύγια έχω συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες (ηχογραφημένες) για ένα άγνωστο υπόγειο κόσμο που ξεκινά από το Λουτράκι και μέσω υπόγειων στοών φθάνει στον Ισθμό.
Όλα αυτά προσπαθούν κάποιοι με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσουν γιατί τα περισσότερα βρίσκονται μέσα σε ιδιοκτησίες , κάτι ανάλογο είχαν κάνει πριν χρόνια και στο χώρο της Ρωμαϊκής ΄Επαυλης.
Προσπαθήσαμε με ειδική ομάδα να τα ερευνήσουμε όμως είναι αδύνατο λόγω του μεγάλου όγκου φερτών υλικών και σκουπιδιών στις εισόδους των.
Αν θέλουμε ο τόπος αυτός να πάει μπροστά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να προβάλουμε κάθε τι που θα μπορούσε να προσφέρει στην αύξηση της  επισκεψιμότητας  και τις τουριστικής ανάπτυξης και έχουμε τόσα πολλά, αλλά δυστυχώς τα αφήνουμε να χάνονται και μαζί με αυτά η ιστορία και ο πολιτισμός μας.

Κώστας Μεταξάς
Πρόεδρος Φλοίσβου Λουτρακίου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη