Εθελοντισμός - Τρόπος ζωής.

Εθελοντισμός - Τρόπος ζωής

Οικιστές  μας  στον καθαρισμό της παραλίας μας.

Πολλά γράφονται και λέγονται τώρα τελευταία σχετικά με τον εθελοντισμό , πολλοί ερευνούν τους λόγους που η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στον τομέα αυτό.
Βέβαια τα τελευταία αυτά δύσκολα χρόνια διαπιστώθηκε κάποια σημαντική κίνηση  και αυτό είναι θετικό. Πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν αρωγοί στους συμπολίτες μας εκείνους που η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση τους έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.
Στην πατρίδα μας ,  όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό αντιλαμβάνονται ότι απουσιάζουν οι δομές εκείνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να δώσουν κίνητρα σε κάποιον που θέλει να προσφέρει.
Επίσης ένα άλλο πολύ βασικό είναι ο καθοριστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν η εκπαίδευση και η παιδεία στην ανάπτυξη της εθελοντικής συνείδησης , που εμείς οι μεγαλύτεροι δεν πήραμε ποτέ από τα σχολεία μας.
Γιαυτό πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία μας, ακόμα και από το νηπιαγωγείο, γιατί δεν χρειάζεται μόρφωση μεγάλη για να καταλάβεις πόσο πιο εύκολο είναι να μεταδόσεις σε ένα παιδί το αίσθημα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού παρά σε έναν ενήλικο που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που οι έννοιες αυτές δεν είχαν καμιά σημασία.
Σημαντικό ρόλο θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να διαδραματίσουν οι Σύλλογοι Γονέων και φυσικά το διδακτικό προσωπικό.

Σε ένα καθαρισμό του δάσους το 2011
Στη Λίμνη Ηραίου 2011

Στη Λίμνη Ηραίου 2013
Εδώ και τέσσερα χρόνια το  Δ.Σ. του Συλλόγου του οικισμού μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τα μέλη του για την ανάγκη στήριξης κάθε εθελοντικής προσπάθειας και όλοι μαζί να συμβάλουμε με τις όποιες δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών εκείνων προβλημάτων που για διαφόρους λόγους η πολιτεία αδυνατεί ή δε θέλει να καλύψει.
Σε καμιά περίπτωση δε θα θέλαμε ο εθελοντισμός να αντικαταστήσει το κράτος , το κράτος που μας ξεζουμίζει στη φορολογία και που έχει την υποχρέωση να μας παρέχει τα στοιχειώδη .
Όμως θα ήταν παράλογο να μένουμε απαθείς όταν η κοινωνία και το περιβάλλον μας εκπέμπουν S.O.S.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό το εγχείρημα , τα "ακούσαμε" από αρκετούς που "πληρώνουν τους φόρους , τα δημοτικά τέλη κλπ" και που έχουν την απαίτηση η πολιτεία να καλύπτει όλες τους τις ανάγκες,  το προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε.
Βγάλαμε τον κόσμο από τα σπίτια του να καθαρίσει την γύρω περιοχή , τον κατεβάσαμε στον καθαρισμό της παραλίας μας , της Λίμνης Ηραίου, στο Πάρκο , και γενικά τον πείσαμε ότι θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή σε κάθε εθελοντική προσπάθεια, όπως και η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Φιλοπτώχου της Γιάτρισσας και πολλά άλλα.
Καθαρισμός της περιοχής το 2012
Κάποιοι "καλοπροαίρετοι " που δεν σηκώθηκαν ποτέ από τον καναπέ τους,που δεν πήραν μέρος σε καμιά εθελοντική προσπάθεια , μας κατηγόρησαν ότι όλα αυτά που κάνουμε δεν είναι παρά προσπάθειες προβολής και τίποτα περισσότερο και ακόμη ότι εμείς κακοποιούμε το περιβάλλον, όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και έχουμε αποδείξεις γι αυτό.
Διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά στο Δήμο μας, ξεκίνησε κάποια εθελοντική προσπάθεια με επικεφαλής, αυτήν την φορά, την Αντιδήμαρχο Μαρία Πρωτοπαπά και τα μέλη της Κοινότητας μας και ότι θα συνεχιστεί.

Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερα να λειτουργούσε και στο Δήμο μας Γραφείο Εθελοντισμού σύμφωνα με το Ν.3852/07.06.2010 του Καλλικράτη που θα συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους για μια πιο σωστή οργάνωση και έναν καλύτερο προγραμματισμό δράσεων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν και να λάβει σάρκα και οστά και εδώ στο Δήμο μας η ιδέα του εθελοντισμού , να γίνει τρόπος ζωής , να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες , προς όφελος  της κοινωνίας  και του περιβάλλοντος μας.
To Διοικητικό Συμβούλιο του Φλοίσβου

"Με 2 ώρες από τη ζωή μας - καθαρίζουμε την περιοχή μας"
Καθαρίζοντας την παραλία μας
Μέριμνα για τον καθαρισμό της Ρωμαϊκής Έπαυλης.
Μέριμνα για τον καθαρισμό των γερμανικών καταφυγίων



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη