Τα πλαστικά απορρίμματα απειλούν τη θάλασσια ζωή


Η ρίψη στους ωκεανούς πλαστικών απορριμμάτων προκαλεί ζημιές το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ απειλεί τη θαλάσσια ζωή, τον τουρισμό και την αλιεία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ κατά την έναρξη της πρώτης Συνόδου για το Περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι.

«Τα πλαστικά αντικείμενα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ζωή, όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η χρήση τους», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο Άχιμ Στάινερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Ναϊρόμπι.

«Πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδιστεί από την αρχή η ρίψη στο περιβάλλον των πλαστικών απορριμμάτων, κάτι που μεταφράζεται σε έναν μόνο ισχυρό στόχο: μείωση, εκ νέου χρήση, ανακύκλωση», πρόσθεσε ο Στάινερ.

Τα πλαστικά απορρίμματα σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή είτε επειδή τα καταπίνουν ζώα όπως οι χελώνες και οι φάλαινες, είτε επειδή «καταστρέφουν τα ζωτικής σημασίας φυσικά περιβάλλοντα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι», εξηγεί σε έκθεσή του το UNEP, επισημαίνοντας ότι μικρά κομμάτια πλαστικού έχουν βρεθεί μέχρι και στους πολικούς πάγους.

Το UNEP εξέφρασε επίσης «την ανησυχία του για την χημική μόλυνση (…) και την οικονομική ζημιά που προκαλείται στους τομείς του τουρισμού και της αλιείας σε πολλές χώρες».

Ο κύριος όγκος των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στη μέση του ωκεανού σε τεράστιες «ηπείρους πλαστικού», σημεία όπου ενώνονται θαλάσσια ρεύματα, όμως οι αυξανόμενες επιπτώσεις των μικροπλαστικών –των κομματιών που είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά σε διάμετρο– είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, υπογραμμίζει το UNEP.

«Καταγράφεται ευρύτατα η κατάποσή τους από θαλάσσιους οργανισμούς, κυρίως πτηνά, ψάρια, μύδια, ζωοπλαγκτόν (. . .) γεγονός που τα καθιστά τελικά μια πηγή χημικών ουσιών στην τροφή μας», επισημαίνει ο οργανισμός.

Η νέα Σύνοδος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι ως τις 27 Ιουνίου, επιδιώκεται να αποτελέσει «μια παγκόσμια πλατφόρμα για την κατάρτιση περιβαλλοντικών πολιτικών στο υψηλότερο επίπεδο» και θα επιτρέψει «να τεθεί το περιβάλλον στο ίδιο επίπεδο όπως ζητήματα που έχουν σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια, την οικονομία, το εμπόριο ή την υγεία».

Πηγή: newsbest.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια φθάνει στο τέλος της