Είστε εδώ:   ΑρχικήΠαραδοσιακά προϊόντα

Παραδοσιακά προϊόντα Μυτιλήνης - Σουβενίρ

Η Λέσβος φημίζεται και για τα παραδοσιακά προϊόντα της γης της, αλλά και της θάλασσας που την περιβάλλει. Πολλά τα είδη που μπορεί να ψωνίσει κανείς από το νησί και αφορούν είτε σε γαστρονομικές, είτε σε αισθητικές απολαύσεις. Λάδι, αρωματικά σαπούνια, γλυκά κουταλιού, Αγιασώτικος χαλβάς, ούζο, λαδοτύρι, αλίπαστα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά, παραδοσιακά ζυμαρικά, τοπικές μαρμελάδες, ντόπιο κρασί, καρύδια, μήλα, κεράσια, βότανα, μέλι, αντίκες, υφαντά είναι κάποια από τα είδη που μπορεί να αγοράσει κανείς είτε στην πόλη, είτε στα χωριά του νησιού.

Ούζο

Τι άλλο θα μπορούσε να συνοδεύσει καλύτερα τα νόστιμα ψάρια και τους άλλους μεζέδες της λεσβιακής κουζίνας, από το γνωστό αγαπημένο ούζο, που έχει σχεδόν ταυτιστεί με το νησί. Οι πολλές ποτοποιίες αλλά και η ειδική ποικιλία γλυκάνισου που συναντάται μόνο στον τόπο μας, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση της Λέσβου στην παραγωγή του ούζου.

Ελαιόλαδο

Ασύγκριτο σε γεύση και άρωμα και με τις καλύτερες διατροφικές ιδιότητες, το ελαιόλαδο της Λέσβου είναι ένα αληθινό δώρο της φύσης. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 11.000.000 ελαιόδενδρα. Το ελαιόλαδο της Λέσβου, χαρακτηρίζεται από τη λεπτόρρευστη υφή, το ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα του, το ευχάριστο άρωμα και τη λεπτή διακριτική γεύση. Για την εξαιρετική του ποιότητα, το λάδι της Λέσβου έχει βραβευθεί πολλάκις σε Διεθνείς Εκθέσεις. Στην Καλλονή, βρίσκεται και το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας που έγινε στην Ελλάδα, το 1990.

Τυριά

Με μεγάλη παράδοση στα τυροκομικά προϊόντα, η Λέσβος, φημίζεται για το λαδοτύρι, τη φέτα και το κασέρι. Ύστερα από τρεις μήνες συντήρησης σε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, το λαδοτύρι αποκτά τη γνωστή πικάντικη γεύση του, που το κάνει μοναδικό ορεκτικό.


Σαρδέλες Καλλονής

Πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο η σαρδέλα Καλλονής, με τη γεύση της να κατακτά κάθε χρόνο περισσότερους οπαδούς. Είτε φρέσκες, στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, είτε παστές οι σαρδέλες Καλλονής, δικαιώνουν τη φήμη τους.

Κεραμικά

Η Λέσβος, έχει επίσης μεγάλη παράδοση στα κεραμικά, στα αγγεία και στα εργόχειρα. Μία βόλτα στα σοκάκια της Αγιάσου ή του Μανταμάδου, θα σας πείσει πως το νησί δεν αποτελεί άδικα ένα από τα κέντρα της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής.

Ξυλόγλυπτα - Αγιογραφίες

Το ξύλο της ελιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, μεταμορφώνεται στα χέρια των έμπειρων τεχνιτών της Λέσβου, σε υπέροχα έπιπλα ή αγιογραφίες.

Μέλι

Ευρέως γνωστό είναι και το θυμαρίσιο μέλι που μπορείτε να το συναντήσετε σε κάθε σημείο του νησιού. Σε μερικά σημεία επίσης, όπως το πευκοδάσος Καλλονής μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες γεύσεις όπως το πευκόμελο ή το ανθόμελο.

Παραδοσιακές συνταγές Γυναικείων Συνεταιρισμών

Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές του νησιού και πέρα από τα μοναδικά εργόχειρα, αξιοποιούν την τέχνη τους και στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Γλυκά του κουταλιού, κάστανα, παστέλια, πίτες, μαρμελάδες, λικέρ, είναι μερικές μόνο από τις "σπεσιαλιτέ" τους, που μπορεί να βρει κανείς εύκολα - μαζί με όλα τα άλλα τοπικά προϊόντα - στο LesvoShop, στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη